måndag 19 april 2010

smakprov på Första kapitlet på nya boken.

Dag 1

Idag så har jag kommit fram till att kvinnor är galna, totalt sinnesförvirrade.
Det hela började när jag skulle ta mig an ämnet sminkning. Sagt och gjort så gick jag ner till den lokala sminkförsäljaren, i detta fall så blev det H&M som blev utsatta för mina frågor och min totala okunnighet. Till att börja med så är min kunskap om smink inte riktigt uppdaterad, den lilla jag har kommer från reklam om olika vattenfasta mascaror som gör ögongfransar upp till 300%längre än normalt (Kan inte förstå varför jag skulle vilja ha 3 centimeter ögonfransar men låt gå).
Det hela var faktiskt ganska roligt till en början, jag klev in med kavata steg och tänkte att nu måste någon försäljare väl ändå bli glad. En kille kommer in och tar sig faktiskt tid att sätta sig in i hela sminkvärldens olika procedurer, men icke. Den svagt arrogansta flickan (hon var runt 10 år yngre än mig) verkade mest bara besvärad av att jag ville veta saker som vilken mascara som var bäst ibland de 17 olika sorterna som de hade på hyllan. Till slut så valde hon en mascara som lovade vara vattenfast och enkel att applicera, jag som inte ens visste att man faktiskt använde det ordet på riktigt. Sen så gick vi över till foundationen, det var minst lika jobbigt med skumma frågor som vilken nyans jag ville framhäva avv min naturliga ton på huden.... jag menar.. kom
igen nu, är det här på riktigt? Jag svarade helt enkelt att jag litade på henne vad hon ansåg var bäst för min hud så jag lät proffset välja, det blev en svag brons färg som tydligen skulle bli bra med mina mandelformade ögon vad nu det innebär. Sen så kom läppstiftet, aha tänkte jag i mitt arma lilla sinne, detta måste väl ändå vara enkelt, men återigen så gick jag på en totalt överaskande landmina. Det visdade sig att läppstift var tamigfan mer komplicerat än jag hade trott. Till att börja med så fanns det en sådan uppsjö av olika märken som utlovade allt ifrån hångel till solsemestrar om man bara skulle köpa just deras märke, sen så kom jag till de olika kulörer (Det visade sig vara straffbart att säga färger om läppstift) och där så tiltade min vid det här laget redan överhettade hjärna. Det var som att gå in i Willy Wonkas godisfabrik, färger överallt... jag menar såklart kulörer. Hur som helst så tänkte jag bara att jag måste därifrån så fort som möjligt så jag greppade ett stift med en lagom slampigt röd färg och var på väg tillbaka till resten av allt smink då kassörskan skymtade läppstiftet jag höll i min hand och fick ett nervöst sammanbrott. Tydligen så kan man ABSOLUT INTE blanda en bronsfärgad foundation med ett knallrött läppstift, speciellt inte om man har gröna ögon som jag har, så det var bara vända på klacken och gå tillbaka in ibland dessa små färgglada paletter medans ytterst dömande ögon stirrade på mig. Återigen så kände jag verkligen allas blickar i ryggen och jag var totalt nollställd, så jag tog till ett gammalt knep som vi killar gärna andvänder när det handlar om färger och vad som går ihop och inte, jag tänkte på tuffa bilar och hur dom är lackade... det funkade inte!
Den ganska ljusa färgen jag valde var tydligen också helt galen så den (vid det här laget jävligt irriterade) kassörska som jag valt att trakasera idag kom till undsättning igen och valde en KULÖR som såg precis ut som min vanliga läppfärg och garanterade att den skulle bli jättebra.
Vid det här laget så hade den unga dam som valt att jobba med kosmetika slutat att ena försöka dölja sin irritation över mig och gjorde till slut det jag bad henne om. Jag vill ha klassiskt matrial för att lägga på en fullfjädrad krigsmålning, det vill säga alla de där skumma prylarna som alla tjejer har i sitt sminkskåp. Hon tog en snabb vända in i butiken och kom strax tillbaka med händerna fulla med olika saker som jag för mitt liv inte kunde lista ut vad det var för någonting. Men jag var tacksam för hjälpen så jag var på väg att betala då det slog mig att jag har ingen pincett hemma. Inga problem tänkte jag och frågade lite snabbt vart dom hade pincetter för ögonbryn..

Dumt gjort.

Blicken hon gav mig hade kunnat döda ett mindre land på några sekunder, jag blickade in i ett par ögon av koncentrerat hat, men hon får betalt för att hjälpa till vilket hon gjorde genom att ropa til en annan anställd som stod längre in i butiken att kasta hit en pincett. Några sekunder senare så kom det en förpackning med en pincett flygandes genom luften och jag insåg vid det här ögonblicket att jag nog inte skulle be henne om lite snabba instruktioner till vad allting andvändes för. Jag är en karl för tusan, det ska nog inte vara så svårt att lista ut det här.
Så jag tog min kasse och vände stegen emåt för att påbörja min undersökning om hur kvinnor fungerar och vad dom egentligen håller på med inne på toaletten, sminkning och rakning och allt annat.. visst jävlar, jag måste köpa rakhyvel också, en sådan där speciell Venus-grej somj är det bästa enligt TV 3. Men det finns iaf på Ica och kostar 165 kr, Venus Breeze med en inbyggd rakgelsapplikator. Men vafan, det har väl för tusan engångsrakhyvlar från Lidl också tänkte jag, fast dom har nog inte botaniska oljor som doftar tropiskt, nåväl, det är väl bara att gila läget
och betala. När jag kom hem så tänkte jag att jag skulle se vad det var som jag faktiskt hade köpt.
Mascara 85 kr, Foundation 119 kr, Läppstift 85 kr, Borttagning 65 kr, Täckstift 77 kr, Puder 102 kr, Primer 77 kr, Ögonskugga 90 kr, Eyliner 129 kr, Ögonbrynspenna 63 kr, rakhyvel 165 kr och sist men inte minst en pincett (29kr) så att jag kan plocka mina ögonbryn. En vacker liten nota på 1086 kr.
Där fick jag en uppenbarelse, helt plötsligt så gick det upp för mig varför kvinnor bli sura när man inte ger dom komplimanger om deras utseende, det har inte så mycket med fåfänga att göra som jag trodde. Lägger man ut så mycket pengar helt i onödan så blir man nog sur, fast i mitt fall så blir det väl mer så att om jag inte skrämmer alla barn i kvarteret så kommer jag bli sur nu när jag har lagt ut en hel barnota på smink.
Mitt köksbord ligger nu täckt av produkter som jag inte har nbågon som helst aning om vad de ska andvändas till, och inga instruktioner finns på burkarna heller så jag måste nu improvisera. Detta innebär i praktiken att jag kollar upp det hela på google. Min teori är följande efter lite forskning inom ämnet.

1. Raka ben, armhålor och intimdelarna
2. Plocka ögonbrynen
3. Foundation
4. Täckstift
5. Puder
6. Ögonbrynspenna
7. Eyeliner
8. Ögonskugga
9. Mascara
10. Läppstift
11. Sminkborttagning

Då hade jag gjort en lista över allt och gått igenom det hela i mitt sinne några gånger, jag började faktiskt bli lite rädd för det här, jag var som ett rådjur på motorvägen fångade mellan strålkastarna på en bil som åker emot en i väldigt hög fart. Jag kan inte backa ut och jag vet inte om jag vågar fortsätta. Men har man väl påbörjat det så får man väl bita ihop och avsluta det hela så jag ställde mig i dushen och förberedde mig på den kommande stunden. Rakningen gick ganska bra, jag skar mig på benen två gånger och jag svor över att bladen inte var så bra som på min vanliga hyvel, samt att det är lite ovant att dofta exotiska oljor kring vissa delar på kroppen. Fast känslan av att vara nyrakad var ganska behaglig tills jag klev ut ur dushen. Det tog ungefär två sekunder innan det hade bildats rimfrost kring min mittre region, kallt som tusan hann jag tänka innan tanken på dessa tjejer som går iförda ett linne och kort kjol på vintern, undrar hur de överlever denna kyla?
När jag väl hade övervunnit den första köldchocken så ställde jag mig framför spegeln och tittade mig noggrannt i spegeln
” Vad i alla helveten har jag gett mig in på?”
Pincetten åkte fram och det första osm slog mig var att jag inte hade någon som helst aning om HUR man plockar ögonbryn, jag menar, själva plockningen är väl inga problem, men i vilken form ska de formas? Jag börjar enkelt och tar bara de ojämna och de som sitter en bit bort ifrån de andra så får jag korrigera det senare. Efter ytterligare en stunds tvekan så bestämde jag mig för ett litet hårstrå i utkansten av ögonbrynet och ryckte bort det i en snörtig liten gest följt av ett avgrundsvrål och en massa svordomar som jag inte vågar skriva här. Det gör skitont!

Men vafan, man är väl ingen vekling, jag ska göra det här, så jag bet ihop och ryckte strå efter strå i mina nu krympande ögonbryn. Det tog en massa vilja och energi att göra det medn nu är det klart, dags för nästa steg, dra på sig foundation. Knepet med denna kräm är att få en jämn utstrykning, och det är inte det lättaste upptäckte jag, när jag trodde jag var nöjd så hade dimman lättat lite från dushen och jag stirrade in i ett ansikte som såg ut som det var härjat av

Lepra i spegeln. Gör om gör rätt. Det tog ett litet tag innan det var jämnt men till slut så hade jag lyckats, då var det täckstiftet. Denna procedutr var inga som helst problem, täck över eventuella missfärgningar i ansiktet, klart. Pudret var likadant, pudra på litegrann och var nöjd innan man målar i ögonbrynen med pennan. Jag såg ingen som helst skillnad på mina nu ansade ögonbryn. Eylinern var inte så knepig den heller, det var en finurlig liten pensel så det var precis som att rita med en penna, men jag tyckte mest att jag såg ut som en deprimerad tonåring med framhävda ögonbryn. ”Jisses, hur ska detta sluta” hann jag tänka innan det ringde på dörren.
”Förbannade jävla snorungar, om det är nån jävla insamling så kommer jag att slå er...”
utanför min ytterdörr så stod en väldigt överaskad kille som stirrade in i mitt härjade ansikte, med endast en handduk runt midjan och ett halvsminkat anlete så måste jag ha sett ut som hans värsta marddröm, iaf om man ska tolka hans reaktion. Det visade sigt att han hade information om källsortering i området. ”Jaha, tack ska du ha då” sa jag lite kyligt och drog igen dörren framför näsan på den stackars pojkvaskern.
Tillbaka till sminkningen tänkte jag uppgivet och vandrade in i badrummet igen.
Till er killar som läser, Mascara i ögat svider som fan, det är inte så jävla lätt som man kan tro. Men jag fick en helt ny respekt till de tjejer som lyckas göra detta på tunnelbanan och i åkande bilar, det är en imponerande förmåga. När läppstiftet väl var på plats så tog jag mig en lång stund till att beskåda mig i spegeln innan jag råkade titta på klockan. Två timmar hade denna procedur tagit mig, ”helt otroligt vad tiden flyger iväg när man har roligt” muttrade jag buttert innan jag tog fram den stora flaskan med sminkborttagning.
En tusenlapp fattigare och små sår över benen, sveda i ögonen och en öm rodnad kring ögonbrynen senare så har jag nog inte lärt mig direkt mycket om det kvinnliga, jag får försöka hårdare imorgon helt enkelt.
Då ska jag ut och shoppa med två tjejer, vi ska på rea.

4 kommentarer:

 1. Underbart!!! Jag ger dig gärna en smink kurs närsomhelst. Och då menar jag NÄR SOM HELST!!! =)
  -Malin

  SvaraRadera
 2. Ang. att vara kvinna / tjej.
  När du kommer till kapitlet hur det känns att föda, skriv gärna väldigt utförligt om den händelsen. Den väntar jag med spänning på eftersom den blir genom en karls upplevelse

  Todeloo :)

  SvaraRadera
 3. Hahaha, kunde inte hålla mig borta. Så mellan hostattackerna skrattar jag mig fördärvad. Hoppas du har bildbevis på sminkningen!!!!
  Vi ses snart.

  SvaraRadera
 4. Jean-Pierre Barda är din vän med sminkskola på nätet: http://www.dn.se/webbtv/livsstil/sa-formar-du-dina-ogonbryn-1.808562

  SvaraRadera